Ziua paşaportului românesc este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 19 martie. La 19 martie 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă care prevedea că ”Paşapoartele se emit în numele regelui şi se liberează de ministerul de interne şi de prefecţii de judeţe şi de poliţie în condiţiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi”.

Fie că s-au numit salvconducte, scrisori adeveritoare, cărţi de pribegie, răvaşe, sineturi, teşcherele, foi de circulaţie, foi de călătorie, pasuri, pasuşuri sau paşapoarte, aceste documente de trecere a frontierei emise de autorităţile statale certificau, în esenţă, identitatea, cetăţenia şi calitatea posesorului lor. Astfel, prin „Legea asupra paşapoartelor”, statul român introducea primele principii procedurale generale în privinţa paşapoartelor şi a biletelor pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autorităţi şi cetăţeni.

Pentru a marca 106 ani de existență a acestui act de călătorie, la sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Hunedoara a fost dezvelită o plachetă conținând numele celor care au condus de-a lungul vremii acest serviciu, iar la sediul Instituției Prefectului – județul Hunedoara a avut loc un eveniment în cadrul căruia Prefectul județului Fabius Tiberiu KISZELY a înmânat diplome de excelență foștilor comandanți ai sistemului de pașapoarte din județul Hunedoara.