Triplă sărbătoare la Ocişor

Bisericile din Ocisor strajuite de gorun

Ziua a început cu serviciul religios oficiat de un sobor de preoţi, avându-i în frunte pe consilierul Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi pe protopopul român ortodox al Bradului. În continuare, a fost prezentată Biserica monument istoric de la Ocişor, datată la mijlocul secolului al XVIII-lea, lăcaş unicat în spaţiul românesc şi est-european prin reprezentarea picturală a icoanei împăratului bizantin Ioan Paleologul al VIII-lea. În incinta aşezământului, a avut loc o dezbatere asupra soartei bisericilor de lemn din Ţara Zărandului, la care au participat istorici, specialişti în arta bisersicească, studenți și localnici.

Aniversarea celor 150 de ani de învăţământ românesc a fost marcată prin sfinţirea unei plăci aniversare la Şcoala Primară Ocişor. În prezenţa unui public larg, a fost de asemenea lansată monografia „OCIŞOR, un străvechi sat românesc din Ţara Zărandului”. semnată de istoricul Dorin Petresc. Despre valoarea acesteia au expus referinţe istorici şi universitari de la Arad, Timişoara şi Deva, concluzia unanimă fiind aceea că monografia sparge tiparele de până acum ale acestui gen istoriografic, aducând o viziunea nouă a şcolii europene în domeniu. La evenimente a fost prezent şi scriitorul Marcel Petrişor, la rândul său unul dintre foştii elevi ai şcolii din Ocişor.

Un sat mic, precum Ocişorul, are, începând de duminică, o carte de istorie mai mare decât a multor reşedinţe de judeţ din România. Lucrarea a apărut prin întâlnirea a doi oameni care au înţeles importanţa istoriei comunităţilor mici. istoricul Dorin Petresc, autorul lucrării, şi omul de afaceri Ioan Petrica, fiu al satului Ocişor, care a finanţat apariţia cărţii. Monografia Ocişorului a fost finalizată în doar şapte luni, un adevărat record, pentru că volumul de date şi informaţii strânse între cele peste 750 de pagini ale cărţii este impresionant.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole