A murit Viorel Răceanu, fost primar al municipiului Hunedoara

Fostul primar al municipiului Hunedoara din perioada 1961 – 1979, Viorel Răceanu, a plecat într-o lume mai bună.
„Pentru mine, şi nu doar pentru mine, domnul Viorel Răceanu a reprezentat un model de tenacitate, eficienţă şi onestitate, mai ales în ce priveşte abordarea problemelor de ordin administrativ şi edilitar. A fost un om de la care am învăţat foarte multe, mai ales în ce priveşte administraţia publică locală. A fost un privilegiu să îl cunosc şi să am ocazia să discut cu Domnia Sa de foarte multe ori, subiecte foarte importante pentru Hunedoara şi pentru hunedoreni. Pe scurt, despre Viorel Răceanu, putem spune, fără să greşim, că a fost omul care a construit oraşul, omul care a modernizat Hunedoara. Eu unul nu-l voi uita niciodată. Sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească! ” – Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.
Viorel I. Răceanu s-a născut la 11 iulie 1926 în satul Baia lui Crai, din comuna Topliţa, judeţul Hunedoara. A absolvit şcoala primară în comuna natală, după care a muncit ca ucenic la Uzinele de Fier Hunedoara şi la Mina Ghelari.
În 1946 – 1948 a condus echipa care a efectuat prima reparaţie capitală a tronsonului de cale ferată minieră îngustă Hunedoara – Retişoara, dat în folosinţă în anul 1900.
Între anii 1954 – 1961 a fost şef şantier – „Construcţii Civile Trustul 4” şi, ulterior, director general în cadrul Regiunii Hunedoara, pentru construcţii, reţele apă, gaze, canal şi electrificare. În această perioadă a răspuns de construcţia locuinţelor din zona cartierului OM, a Casei de Cultură dar şi a electrificării în Regiunea Hunedoara.
Vârful performanţei în administraţia locală avea să fie cunoscut şi recunoscut de hunedoreni după ianuarie 1961, când a fost numit „Preşedinte al Sfatului Popular al oraşului regional Hunedoara”, funcţie similară celei de primar, de astăzi.
Odată cu instalarea în funcţie, Viorel Răceanu a elaborat un studiu de dezvoltare economico – socială pentru o aşezare urbană de 100.000 de locuitori, studiu care a stat la baza unui proiect ce cuprindea noul oraş: străzi, bulevarde, spaţii verzi, şcoli generale, licee, instituţii de cultură, baze sportive etc… .
În perioada celor 18 ani cât a ocupat funcţia de primar, Viorel Răceanu a răspuns direct de construcţia a peste 20.000 de apartamente şi peste 8.000 de case. În aceeaşi perioadă, printre altele, au fost construite: Bazinul de Înot, Complexul de agrement Valea Seacă, Stadionul Constructorul, Spitalul Municipal, Grădina Zoologică, Institutul de Subingineri, Hotelul Rusca, două licee, 16 şcoli generale şi 20 de grădiniţe.
În aceeaşi perioadă a început construcţia reţelei de canalizare, alimentarea cu gaz metan (Hunedoara fiind al doilea oraş din ţară care a beneficiat de acest serviciu după Mediaş) şi construcţia unei reţele de alimentare cu apă din 3 surse.
Viorel Răceanu a fost cel care s-a ocupat şi de restaurarea Castelului Corvinilor efectuată între 1964 şi 1968 şi a Furnalului de la Govăjdia (1971). Astfel, cele două simboluri ale Hunedoarei au fost reintroduse în circuitul turistic naţional.
Tot în timpul mandatului său, oraşul Hunedoara a fost ridicat la rang de municipiu (1968), intrând în categoria localităţilor cu mai mult de 50.000 de locuitori.
Ca recunoaştere a muncii depuse, domnul Viorel Răceanu a primit din partea conducătorilor statului patru ordine naţionale şi 10 medalii.
În 2014, la propunerea actualului primar al Hunedoarei, Viorel Răceanu a devenit „Cetăţean de onoare al municipiului”.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole