Ambasadorul Republicii Belarus în România, E.S. Andrei M. Grinkevich, a efectuat luni o vizită de lucru în județul Hunedoara. La întâlnirea cu ambasadorul, care a avut loc la Prefectura Hunedoara, au participat prefectul Județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely; viceprimarul Municipiului Deva, Ovidiu Moș; președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora; directorul Camerei de Comerț și Industrie Hunedoara, Crinela Gafton și inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean, Maria Ștefănie.
Discuția a avut ca principală temă extinderea relațiilor de cooperare dintre Republica Belarus și România, în condițiile în care Republica Belarus este cel mai mare partener comercial al Rusiei și al doilea partener al Uniunii Europene.
Republica Belarus este un important producător de tractoare, utilaje de scară mare, autobuze, troleibuze și camioane, anvelope, aparate electronice pentru bucătărie și un actor puternic în domeniul medicinei, informaticii, agriculturii, opticii, educației și turismului. Ambasadorul a subliniat capacitățile Republicii Belarus în furnizarea de echipamente grele pentru infrastructură, industrie forestieră și transporturi.
În cadrul întâlnirii a fost efectuat un schimb de informații cu privire la domeniile și activitățile prioritare care sunt avute în vedere de cele două părți. S-a stabilit ca în urma acestei întâlniri să fie promovate contactele directe între școli, universități și instituții de cultură cu organizații similare din Republica Belarus.
Prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, a prezentat potențialul de cooperare al județului Hunedoara, constatând că există multe complementarități între regiunile noastre, urmând ca în perspectivă să fie stabilită o cooperare directă între județul Hunedoara și o regiune similară din Republica Belarus.
Președintele Consiliului Județean, Mircea Flaviu Bobora, și viceprimarul municipiului Deva, Ovidiu Moș, și-au manifestat interesul pentru studierea ofertei de autobuze electrice produse în Republica Belarus.
A fost luată în considerare organizarea de misiuni economice bilaterale, ambasadorul exprimându-și întreaga disponibilitate pentru a facilita legăturile dintre firmele hunedorene și cele din Belarus, pe domeniile pe care acestea le consideră de interes.
Au fost luate de asemenea în discuție posibile cooperări între instituții de învățământ la nivel de școli și universități, punându-se accentul pe cooperarea în domeniul instruirii în domeniul minier și a unui schimb de experiență între elevi, studenți și profesori. Universitatea din Petroșani a fost prezentată ca o instituție cu profil unic în România care ar putea constitui baza unei cooperări între cele două state în domeniul minier.