Campanie de informare și educare pentru mamele minore din comunitățile vulnerabile din Deva

O campanie de informare, educare și conștientizare a persoanelor vulnerabile, cu privire la importanța educației sexuale (contracepție, boli cu transmitere sexuală și alegerea partenerului), va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, la ora 12:00, la Centrul de Inovare și Imaginație Civică, din Deva (Piața Victoriei).
Acțiunea este organizată de Direcția de Sănătate Publică Hunedoara în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Deva și Primăria Municipiului Deva și face parte din seria activităților care se desfășoară cu prilejul Zilei Mondiale a Contracepției, marcată la începutul acestei săptămâni.
Evenimentul are ca punct de plecare cifrele celor mai recente statistici în privința mamelor adolescente. Aproape 300 de copii născuți, anul trecut, în județul Hunedoara au fost aduși pe lume de mame care nu au împlinit 18 ani, iar în 10% dintre cazuri și tatăl este minor.
Pe de altă parte, potrivit reprezentanților DSP Hunedoara, 5 din 10 mame minore din România nu au fost niciodată la un control de specialitate – ceea ce a condus la o creștere de 4 ori a nașterilor premature, iar una din 6 adolescente care a avut un copil înainte de 15 ani va avea al doilea copil înainte de 18 ani. De asemenea, la nivel european, 43% dintre sarcini sunt nedorite.
În același context, specialiștii atrag atenția și asupra riscurilor pe care le implică maternitatea precoce sau întreruperea sarcinii în rândul adolescentelor – de la modificările fizice și emoționale până la dificultățile sociale, care se reflectă atât asupra mamei, cât și a copilului.
Pe lângă creșterea nivelului de conștientizare cu privire la consecințele negative ale sarcinii la adolescență și beneficiile contracepției și planificării familiale, participanții la acțiune vor afla și informații esențiale despre sănătatea vederii – afecțiuni oculare și importanța efectuării la timp a examenelor oftalmologice, în cadrul campaniei ce se desfășoară sub genericul „Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii!”.
Alături de reprezentanții DSP Hunedoara, la eveniment vor fi prezenți și reprezentanți ai Biroului Asistență Comunitară al DAS Deva, precum și ai Compartimentului Local pentru Romi din cadrul Primăriei Municipiului Deva.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole