Icoane furate din biserici, recuperate de polițiști

Zeci de icoane, despre care anchetatorii bănuiesc că ar face parte din patrimoniul cultural-naţional, au fost recuperate în cadrul unei acţiuni de amploare, desfăşurate de către poliţiştii hunedoreni, în colaborare cu colegii din judeţele Sibiu,Vâlcea şi Mureş şi cu sprijinul unor specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţie Române. Anchetatorii au organizat şase percheziţii şi au strâns probe importante împotriva suspecţilor.

Obiectul anchetei îl constituie peste 90 de icoane pictate pe lemn şi sticlă, dispărute în perioada august – septembrie 2011, din mai multe biserici de lemn monument istoric. Dintre acestea, 80 de icoane au fost deja recuperate.

Trei dintre lăcaşele de cult din care au fost furate 31 de icoane se află în judeţul Hunedoara, în timp ce din județele Mureş şi Vâlcea au fost sustrase 61 de icoane, creându-se un prejudiciu total de aproximativ 150.000 euro.

După ce au strâns suficiente probe încât să obţină mandatele necesare, mascaţii au dat buzna, ieri dimineaţă, în şase locaţii, cinci din judeţul Sibiu şi una din judeţul Mureş. Cu două zile înainte, alte trei locuinţe din Bucureşti au fost verificate amănunţit.

Procurorii vor decide astăzi dacă vor cere judecătorilor să emită mandate de arestare preventivă pe numele suspecţilor sau îi vor cerceta în stare de libertate. Icoanele urmează să fie expertizate de către specialişti, care vor stabili dacă obiecte aparţin sau nu patrimoniului cultural-naţional.

Prejudiciul estimat în acest dosar este de 150 de mii de euro.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole