Europa nu prea are nevoie de români. Chiar şi la început de an, oferta de locuri de muncă pentru şomerii din Valea Jiului, în ţările Uniunii Europene, este una mai mult decât modestă. Pentru a ocupa un post în respectivele ţări, este nevoie de o calificare dar şi de cunoaşterea unei limbi străine. Condiţii pe care cei mai mulţi şomeri din Vale nu prea le îndeplinesc.
Ofertele de locuri de muncă în ţările comunitare au început să apară imediat după momentul aderării României la Uniunea Europeană. Până în prezent, însă, dintre cei care s-au interesat de acestea, foarte puţini sunt cei care au plecat, legal, la muncă în străinătate. Cei mai mulţi şomeri au preferat să lucreze la negru, de cele mai multe ori ca muncitori necalificaţi.
Comparativ cu luna anterioară, în decembrie 2011, rata şomajului în judeţul Hunedoara a scăzut cu 0,5%. Paradoxal este, însă, faptul că aproximativ 1.700 de persoane şi-au găsit totuşi un loc de muncă, în condiţiile în care foarte puţini au fost şomerii care s-au prezentat la bursele organizate special pentru ei. Prima bursă a locurilor de muncă organizată în acest an, în judeţul Hunedoara, este preconizată a se desfăşura la finele lunii februarie.
În prezent, în Hunedoara, sunt înregistraţi, oficial, aproape 20.000 de şomeri.