Ordinul Cavalerilor de Hunedoara: Istoria între pasiune și experiment

Ordinul Cavalerilor de Hunedoara este o organizație non guvernamentala inițiată de un grup de pasionați ai epocii medievale, scopul acestuia este creșterea atractivității castelului, educația non-formală a publicului, dar și pentru a contribui la strângerea de fonduri necesare recondiționării integrale a acestuia.

Nu sunt puțini cei care au ajuns la Castelul Corvineștilor și au rămas impresionați de arhitectură. Dacă ai avut prezența de spirit să vizitezi castelul în timpul evenimentelor organizate de Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, ai avut o experiență cu totul inedită, fiind suficient de norocos să fii martor la o altfel de perspectivă asupra istoriei locurilor, având ocazia să iei parte la spectacole de luptă, să tragi cu arcul sau să admiri grația domnițelor.

Cavalerii numără peste 20 de membri pasionați de istorie pentru care spectacolele, recrearea de lupte, arme, armuri, broderii și dansuri specifice evului mediu este mai mult decât un hobby, a devenit dependență, dupa cum afirmă Pavel cel Dârz. Membrii organizației își crează propriile arme, și piesele de îmbrăcăminte în proporție de 90 %; mare parte din aceasta muncă presupune o intensă documentare istorică, eforturi depuse și uneori dificultăți, dar aceasta e maniera prin care ei contribuie la bunăstarea comunității.
Ordinul Cavalerilor de Hunedoara se bucură de o intesă activitate, atât la festivale din țară, dar și internaționale, încă de la înființarea lor din 2006, au luat parte la o serie de evenimente, având ca temă castelul, printre cele mai apreciate se numără proiectul de Arheologie Experimentală ”Recuperarea valorilor de patrimoniu și întărirea identății culturale”, desfășurat în perioada 5-11 septembrie 2011 un eveniment unic pentru România. În cadrul acestui proiect s-aîncercat recreerea vieții specifice din perioada medievală, astfel timp de o săptămână s-au desfășurat ateliere de cusut și broderie, lemnărie, pielărie, precum și experimentarea vechilor obiceiuri de nuntă și înmormântare.

Pentru cei neavizați poate părea un joc de copii, dar aceși oameni dau viață zidurilor reci ale castelului, ei ne reamintesc ca istoria este mai mult decat o poveste de demult, dar și de mândria națională de care ar trebui să suferim mai des.

Gabriela RĂDOI

Recomandari

Un comentariu la „Ordinul Cavalerilor de Hunedoara: Istoria între pasiune și experiment”

  1. Da, e minunat ca mai exista astfel de oameni!Ii felicit din tot sufletul!
    Am citit doar despre turisti straini si elevi maghiari care au beneficiat de trasul cu arcul si reprezentatiile cavalerilor din castel.Oare pentru copiii din scolile romanesti care viziteaza an de an castelul,nu ar fi o lectie impresionanta de istorie si de patriotism?
    Ar fi grozav daca ar exista un program stiut al acestor reprezentatii ca,de exemplu,schimbarea Garzii la Alba-Iulia.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Alte Articole