Studiu: România, cel mai ridicat risc de sărăcie din UE.

România are cel mai ridicat risc de sărăcie din Uniunea Europeană. Studiul realizat de BNS mai arată că rata de ocupare a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20-64 de ani a scăzut anul trecut la 62,8% în contextul în care ţinta României este să ajungă la 70%.
Datele oficiale din studiul BNS arata ca numărul persoanelor sărace ar fi scăzut, în realitate, însă, s-a inregistrat o creştere. Iniţiatorii studiului au explicat că aceste diferenţe provin din metodologiile folosite. Potrivit sursei citate, rata sărăciei relative va creşte substanţial, iar acest lucru se va întâmpla „foarte repede”, explicaţia constând în faptul că populaţia României a coborât cu 2,6 milioane.
Documentul mai menţionează că, în UE, cei mai bogaţi 20 la sută câştigă de cinci ori mai mult decât cei mai săraci 20 la sută, în timp ce, în România, cei mai bogaţi 20 la sută câştigă de şapte ori mai mult decât cei mai săraci 20 la sută, iar măsurile de austeritate au lovit mai mult în cei cu venituri mici, decât în cei cu venituri mari.
Cei mai afectaţi de fenomenul sărăciei şi al excluziunii sociale par a fi copiii, 48,7 la sută dintre ei fiind în această situaţie, comparativ cu 39 la sută pentru populaţia aptă de muncă şi 39,9 la sută pentru populaţia de peste 65 de ani.
Analiza făcută de BNS arată că, an de an, părăsirea timpurie a sistemului educaţional s-a accentuat, urcând dramatic până la 18,4 la sută în 2010, iar anul trecut a coborât uşor, spre 17,5 la sută.
Pe de altă parte, ponderea ridicată a agriculturii în populaţia ocupată face ca România să ocupe un loc codaş în UE prin prisma locului serviciilor în economia naţională.
Studiul arata ca deficitul major în materie de educaţie în cazul României, faţă de media UE, se manifestă în cazul nivelului terţiar, unde ponderea în populaţia ocupată pe total reprezenta în 2010 doar 17 la sută.
Datele stranse de BNS, în mediul rural arata ca există o rezervă importantă de forţă de muncă subutilizată. Astfel, la nivelul anului 2010, din totalul de 9,6 milioane persoane din mediul rural, populaţia din grupa de vârstă 15-64 ani reprezenta 64,7 la sută, comparativ cu 74,3 la sută în mediul urban.
Comparativ cu ţările din Uniunea Europeană, România se plasează pe ultimele locuri în privinţa utilizării forţei de muncă din sectorul rural.
Studiul „România în contextul Agenda UE 2020” a fost realizat în cadrul proiectului Biroul pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă, cofinanţat din Fondul Social European.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole