Nuieluşele şi bastonaşele de Moş Nicolae au apărut în orașe şi pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 1 şi 10 lei. Vânzătorii ambulanţi au pregătit pentru acest an nuieluşe de diferite modele, forme şi mărimi.

Devenii nu par însă deloc impresionaţi de ofertă şi cu atât mai puţin de preţuri. Deşi comercianţii au încercat să pună preţuri accesibile fiecărui buzunar, cu toate acestea, criza economică îşi spune cuvântul.

Majoritatea comercianţilor de nuieluşe au venit la Deva de prin alte oraşe şi de multe ori abia dacă reuşesc să îşi scoată banii pe transport. Cât despre munca lor, aceasta nu e deloc răsplătită. Căci confecţionarea acestor nuieluşe nu e deloc uşoară.

Băţul Sfântului Nicolae este o preluare a unui fapt din istoria creştinismului. Sfîntul Nicolae a fost unul dintre cei 318 părinţi episcopi care, la Sinodul Ecumenic de la Niceea din anul 325, au combătut erezia lui Arie, care nega esenţa divină a Mîntuitorului. Se spune că, în focul disputei, Sfîntul Nicolae, altfel, de o blîndeţe ieşită din comun, l-ar fi pălmuit pe eretic. Gestul său a dăinuit în poveştile creştinilor ca simbol al pedepsei. La început, Moş Nicolae aducea şi crenguţe argintii, care urmau să înflorească. De aici a pornit obiceiul de a aduce nuieluşe copiilor răi şi neascultători. Astfel, în această seară, Mos Nicolae va veni în fiecare casă. Copiii care sunt cuminţi, vor primi în ghete dulciuri şi jucării, iar cei leneşi şi neascultători vor fi pedepsiţi cu câte o nuieluşă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole