Investigații gratuite pentru bolile ficatului, destinate persoanelor vulnerabile din Deva, în cadrul unui proiect româno-islandez

Mai multe persoane, cu vârste între 26 și 58 de ani, aparținând comunităților vulnerabile din municipiul Deva beneficiază de screening gratuit pentru depistarea afecțiunilor hepatice, într-o campanie organizată de Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, Primăria Deva și Direcția de Asistență Socială Deva, în cadrul proiectului „HE-RO-I”, desfășurat de Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca și Asociația „Caravana cu Medici”, Filiala Cluj.
„HE-RO-I” este un proiect de dezvoltare a serviciilor medicale din România, iar acțiunile organizate în cadrul acestuia oferă persoanelor vulnerabile posibilitatea de a beneficia, gratuit, de screening pentru principalele hepatopatii cronice, ciroza hepatică și cancerul hepatic.
Prima etapă a acțiunii care se derulează sub sloganul „Vino să-ți vezi de sănătatea ficatului!” s-a desfășurat sâmbătă, 13 ianuarie 2024, la Căminul Cultural din localitatea Tâmpa, comuna Băcia.
Mai multe persoane defavorizate din zonele malul Mureșului, Nicolae Grigorescu nr. 45B, strada Hărăului și Uzo Balcan au beneficiat de recoltarea analizelor de sânge – hemoleucogramă, analize pentru ficat, teste rapide hepatita B și C, analize pentru rinichi, profil lipidic, profil glucidic, marker de inflamație și de coagulare, dar și de informații și recomandări privind starea lor de sănătate, oferite de specialiști ai IRGH Cluj-Napoca și DSP Hunedoara.
Sâmbăta viitoare, în 20 ianuarie, persoanele defavorizate care au participat la recoltarea analizelor vor beneficia și de investigații gastroenterologice, dar și de alte tipuri de consultații gratuite, realizate de medici specialiști, medici primari și medici rezidenți de la mai multe spitale din Cluj-Napoca, reuniți în Asociația „Caravana cu Medici”, Filiala Cluj.
Astfel, în funcție de numărul specialiștilor voluntari prezenți la acțiune, caravana medicală își propune să efectueze în principal: consult general cu rezultatul analizelor, electrocardiogramă; consult gastroenterologic, ecografie abdominală, elastografie hepatică; consult diabet și consult cardiologic.
Proiectul „HE-RO-I” a demarat anul trecut și se adresează comunităților vulnerabile din 16 județe ale țării. În 2024, caravanele medicale aduc serviciile de sănătate în 7 județe din nord-vestul și centrul țării, printre care și Hunedoara.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole