Tuberculoza îşi caută victimele printre fumători

Fumatorii risca sa moara de tuberculoza

Patruzeci de milioane de fumători ar putea muri din cauza tuberculozei în următoarele patru decenii. Asta se arată în studiile efectuate de câţiva cercetători americani. O organizaţie caritabilă a spus că eforturile globale de combatere a tuberculozei sunt subminate de campaniile agresive de promovare a fumatului susţinute de industria tutunului. Specialiştii în tuberculoză afirmă că deşi au trecut 20 de ani de când tuberculoza a fost declarată o urgenţă medicală la nivel global, numărul de îmbolnăviri a crescut, nu a scăzut, iar fumatul creşte riscul îmbolnăvirii şi decesului.

Aproape o cincime dintre oameni sunt fumători, mulţi în ţări cu nivel mare de tuberculoză, unde companiile de tutun şi-au extins pieţele. Dacă actuala tendinţă a fumatului continuă,  numărul de noi cazuri de tuberculoză va creşte cu 18 milioane.

Tuberculoza este o boală contagioasă care afectează plămânii, dar se poate extinde şi la alte organe. Dacă nu este tratată se poate ajunge la insuficienţă respiratorie, iar în unele cazuri boala este fatală.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole