Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva dedica un eveniment cultural special celei de-a 70-a aniversari a scriitorului Dumitru HURUBÃ. Evenimentul va avea loc in ziua de 24 octombrie 2014, ora 17.00, in incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or. Manifestarea se va desfasura sub genericul „Dumitru Huruba – fascinatia prozei”, cu acest prilej Biblioteca Judeteana daruindu-i o ampla biobibliografie.
Prozator, publicist, om de cultura, Dumitru Huruba s-a nascut la 26 octombrie 1944, in satul Calnaci, com. Subcetate, jud. Harghita. A urmat scoala primara in comuna natala, apoi liceul la Toplita, jud. Harghita (1963). Din 1976, s-a stabilit la Deva. Pasionat de scris, de literatura, isi face debutul ca scriitor in 1967, cu poezie, in ziarul „Steaua Rosie” din Targu-Mures. Debutul in presa literara s-a produs in anul 1977, in prestigioasa revista „Vatra” din Targu-Mures, unde a publicat proza scurta.
Talentul literar ii va fi recunoscut si recompensat cu Premiul I pe tara la Festivalul National „Cantarea Romaniei”, la sectiunea proza scurta (1984). A urmat Premiul revistei „Ateneu” din Bacau, pentru proza, in cadrul Zilelor „Liviu Rebreanu”, de la Bistrita, presedintele juriului fiind prozatorul Mihai Sin. Debutul editorial, in volumul Debut ’86, aparut la Editura Cartea Romaneasca, a avut loc in 1986. Obtine locul I la Concursul de creatie literara satirico-umoristica „Marul de aur” de la Bistrita, din 1988, presedintele juriului fiind Valentin Silvestru. Stabilit la Deva, a avut o intensa activitate literara, fiind o prezenta cunoscuta si apreciata in coloanele presei hunedorene. Dupa 1990, a fondat la Deva si a fost redactor-sef al revistei „Opinii culturale” (1994). In anul urmator, a primit premiul pentru cea mai buna carte de umor a anului, pentru volumul de proza scurta satirico-umoristica „Rezervatia de zapaciti”, la Festivalul de umor „Ion Canavoiu” de la Targu-Jiu, presedintele juriului fiind actorul Radu Beligan.
Dintre diplomele si distinctiile primite ca recunoastere a meritelor sale literare amintim: Diploma de excelenta acordata de Consiliul Judetean Hunedoara, 2004; Locul I la Festivalul International de Satira si Umor „Marul de aur”, Bistrita, 2009, editia a XXV-a, pentru volumul O antologie de umor romanesc; Diploma si Premiul Ludica majorem pentru O antologie a umorului romanesc, in cadrul Festivalului National de Umor „Liviu Oros”, Editia a IX-a, Deva, 2009; Premiul de excelenta al revistei „Discobolul”, acordat de Consiliul Judetean Alba, 2009; Premiul pentru proza pentru romanul Cobaii, acordat de Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala Alba-Hunedoara si Consiliul Judetean Alba, 2010; Premiul de excelenta acordat de Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala Alba-Hunedoara si Consiliul Judetean Alba, 2011; Premiul pentru dramaturgie acordat de Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru volumul de teatru Al II-lea Adam, 2011; Premiul pentru opera omnia, pentru intreaga activitate literara, acordat de Uniunea Scriitorilor, Filiala Alba-Hunedoara. A tinut vreme de cativa ani o savuroasa cronica TV in paginile revistei „Romania literara”.
Este autorul a peste 30 de volume de proza, a scris zeci de studii si articole, cronici literare si recenzii publicate in periodice din tara si judet, fiind unul dintre cei mai importanti scriitori din judetul Hunedoara.
A colaborat la cele mai importante reviste literare din tara: „Romania literara”, „Vatra”, „Al cincilea anotimp”, „Luceafarul”, „Orient latin” (Timisoara), „Transilvania”, „Ateneu” (Bacau), „Tribuna”, „Orizont”, „Moftul roman”, „Urzica”, „ªoparla” (Bucuresti), „Rasu’lumii” (Deva), „Ritmuri hunedorene”, „Opinii culturale”, „Provincia”, „Vitraliu hunedorean”, „Comertul hunedorean”, „Drumul socialismului”, „Cuvantul liber”, „Oglinda”, „Redesteptarea” (Lugoj), „Mesagerul transilvan” (Cluj-Napoca).