În data de 21.12.2016, la ora 00:30, Poliţia municipiului Hunedoara a fost sesizată de către un hunedorean în vârstă de 68 de ani despre faptul că a fost contactat pe telefonul fix, de către o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi „avocat”, care l-a anunţat că fiul său a fost implicat într-un accident rutier şi i-a solicitat o sumă de bani, pe care să o aducă în fața Policlinicii Spitalului din Hunedoara. În timp ce se deplasa (însoțit de polițişti), spre locul de întâlnire, hunedoreanul a fost reapelat de către persoana necunoscută, care i-a solicitat să cumpere cartele telefonice reîncărcabile de la o benzinărie din localitate, moment în care hunedoreanul i-a răspuns apelantului că a vorbit între timp cu fiul său (care nu a fost implicat în niciun accident rutier) și astfel a încheiat convorbirea.
La aceeași dată, în jurul orei 01:00, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată telefonic de către o femeie din Hunedoara despre faptul că mama sa, în vârstă de 69 de ani, a fost apelată de o persoană necunoscută, care s-a recomandat a fi „procuror” și care a solicitat 40.000 lei, pentru ca fiica ei, care ar fi fost implicată într-un accident rutier, „să scape fără probleme”. Hunedoreanca și-a dat seama că este vorba despre o înșelăciune, a închis convorbirea şi și-a apelat fiica, aceasta comunicându-i că nu a fost implicată în niciun eveniment rutier.
În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de înşelăciune şi efectuează cercetări în vederea identificării prezumtivilor autori ai faptelor.