Instituţii noi, reguli diferite în cazul divorţului, dar şi a căsătoriei. Sunt doar câteva dintre elementele de noutate pe care le aduce Noul Cod Civil din România, care a intrat în vigoare de la începutul acestei luni. Până acum în ţara noastră se lucra după un Cod Civil aplicat din anul 1865, evident cu diferite modificări aduse de-a lungul timpului. Acesta avea un număr de doar 1914 articole, pe când Noul Cod are 2664 de articole. De asemenea, Noul Cod Civil conţine atât Codul Familiei, cât şi cel Comercial, care înainte erau separate.
Unul dintre elementele de noutate regăsit în paginile Noul Cod Civil face referire la divorţ. Astfel, de acum înainte chiar şi cuplurile care au copii pot să divorţeze pe cale administrativă, la ofiţerul de stare civilă sau la notar. Asta în cazul în care mariajul se încheie de comun acord. Conform vechiului cod, căsătoriile în care existau copii se puteau încheia doar în instanţă. De asemenea, apare termenul de custodie comună a copiilor. Dacă până acum, potrivit vechiului cod, copiii erau încredinţaţi unuia dintre părinţi, de acum ambii soţi trebuie să vegheze asupra bunei creştere a minorilor.
O altă noutate prevăzută de Noul Cod face referire la apariţia şi în ţara noastră a convenţiei matrimoniale, mai bine cunoscută sub denumirea de contract prenupţial.